Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Piektdiena, 29.03.2024, 14:58
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūnijs 2012  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūnijs » 25 » Soda vai cepamais pulveris. Kāda ir atšķirība?

17:03
Soda vai cepamais pulveris. Kāda ir atšķirība?
   Gan dzeramā soda, gan cepamais pulveris ir balti pulverīši bez smaržas, kas ārēji tikpat kā neatšķiras. Tie abi palīdz maizes izstrādājumiem pacelties. Bez šiem pulverīšiem vai kāda cita raudzētāja (raugs un ieraugs vai olu baltumi), pat kūkas izceptos ļoti lēzenas un biezas. Tomēr daudzās receptēs ideāla rezultāta iegūšanai prasīts gan viens, gan otrs pulverītis. Kāpēc?
No ķīmijas stundām zināms, ka dzeramā soda ir nātrija bikarbonāts. To karsējot, veidojas oglekļa dioksīda gāze, kura maizes izstrādājumiem un cepumiem liek celties. Tas gan nav viss, ko bikarbonāts veido, un tur arī reizēm rodas problēma. Proti, saimnieces ievērojušas, ka, pieliekot sodu, dažreiz cepumiem un kūkām ir slikta piegarša. Kāpēc tā notiek? Karstumā nātrija bikarbonāts veido arī ogļskābo nātriju, kas garšas kārpiņām sagādā nepatīkamo, sārmaino pēcgaršu. Toties, ja dzeramo sodu sajauc ar skābi, piemēram, ar citronu sulu vai izšķīdinātu citronskābi, tā ogļskābo nātriju daļēji neitralizē, un nepatīkamā pēcgarša nav izteikta.

Dzeramā soda labi reaģē tikai skābā vidē. Ja izmanto pienu, tas noteikti jāpaskābina ar citrona sulu vai citronskābi, citādi veidojas nepatīkama piegarša un mīkla nepaceļas, jo soda nav izreaģējusi. Ja receptē ir paniņas, kefīrs, rūgušpiens vai cits skābpiena produkts, mīklas izstrādājums gana labi iznāk gan ar sodu, gan cepamo pulveri. Tikai jāņem vērā, ka soda ir stiprāka, apmēram 1: 1/3–¼, proti, ½ tējkarote sodas līdzvērtīga 1½ tējkarotei cepamā pulvera.
Lai iegūtu ideālu rezultātu, jo īpaši smalkākās maizītēs vai cepumos, nepieciešams pievienot abus mīklas pacēlājus – gan sodu, gan cepamo pulveri. Vēl viens iemesls, kāpēc bieži to nepieciešams darīt, ir iespējamība, ka mīklā varētu būt pietiekami daudz sodas, lai neitralizētu skābi, bet par maz, lai paceltu mīklu. Tāpēc mazliet cepamā pulvera nāk talkā, un rezultāts ir nevainojams! Ja izmanto tikai cepamo pulveri, iespējams, varēsiet just skābes piejaukumu...
Cepamais pulveris patiesībā ir tikai pareizais daudzums sodas, kas sajaukts ar atbilstošu daudzumu skābi saturošu sastāvdaļu. Tieši tāpēc nav jāuztraucas par atlikušo skābes daļu receptē vai arī sodas atliekām mīklā!
 
Uzziņa
Atkarībā no tā, cik daudz skābes ir cepamajā pulverī, tos iedala ātri reaģējošā, lēni reaģējošā un dubultas iedarbības. Vairums šo mīklas pacēlāju ir dubultas iedarbības, proti, sajaukšanas laikā veido tikai nelielu daudzumu gāzes, bet savu galveno darbu paveic jau karstā cepeškrāsnī, palīdzot pacelt izstrādājumus.
 
Padomi
Ja laikus nav iegādāts cepamais pulveris, bet ģimenei plātsmaizīti gribas tūlīt un tepat, varat arī mājās pagatavot lielisku cepamo pulveri. Tas būs gan lētāk, gan drošāk, jo skaidri zināsiet, kas ir sastāvā. Svarīgi vien ievērot proporcijas un vienādās attiecībās sajaukt dzeramo sodu, citronskābi un cieti.

Skatījumu skaits: 4442 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Produkti | Reitings: 1.0/1

Latvijas Reitingi