Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Ceturtdiena, 28.03.2024, 17:36
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūnijs 2012  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūnijs » 17 » Kardamons

15:18
Kardamons
  Kardamons ir ingvera radinieks, kam Saūda Arābijā ir liela nozīme, jo pirms svarīgām biznesa sarunām, lai tās būtu mierīgas un veiksmīgas, namatēvs viesus cienā ar kardamona kafiju gahira. Augs, kurš galvenokārt aug Indijā, kur to dēvē par "garšvielu karalieni”, jo "karalis” tomēr paliek pipars, aug apmēram 3 m augstos augos ar baltiem ziediem, kurus rotā violetas svītriņas, un zieds ir nedaudz līdzīgs orhidejas ziedam.      

Protams, Indija nav vienīgā vieta pasaulē, kur aug kardamons, jo kopš seniem laikiem to audzē arī Šrilankā un nu jau arī Centrālamerikā un Taizemē. Vissenākais kardamons pagaidām, lai gan zinātnieki vēl strīdas, tiek datēts ar 4. gs. pirms Kristus dzimšanas, tas bija viens no Grieķijas tirdzniecībā izmantotajiem atribūtiem. Tomēr vēl arvien uzskata, ka labākās kardamona pākstis nāk no Indijas, kur tās aug apmēram 1000 metrus virs jūras līmeņa, mitros un ēnainos mežos. 
    
Kardamonam ir ne tikai saldena, bet arī citronaina garša ar nelielu eikalipta piedevu. Zaļās pākstis ir apmēram 1 cm garas, var sastapt arī garākas, un iekšā slēpjas 3–4 mazas, sarkanīgi brūnas sēklas, nedaudz eļļainas un savā garšā pikantas, dažam pat var likties, ka asas.
    
Kardamona ražas laiks, ar intervāliem, ir vasara, kad zaļās pākstis ar paslēptajām sarkanīgi brūnajām sēklām ir jānovāc, tieši pirms tās atvērušās. Ko nozīmē – ar intervāliem? Tā kā pākstis nenogatavojas vienlaikus, tad cilvēkiem, kuri šīs pākstis novāc, tas jādara visas vasaras garumā, uzmanot katru pāksti un paspējot to novākt tieši laikā. Nākamais solis ir žāvēšana – tradicionālajā metodē tas prasa trīs dienas, savukārt modernajos žāvētājos tas notiek dažu stundu laikā. Lai arī liekas pašsaprotami, ka visspēcīgākais aromāts pākstīm ir tās novācot, tā nebūt nav. Īstais kardamona aromāts parādās tikai žāvēšanas procesā. Tradicionālā metode nenozīmē, ka pākstis kaltē saulē, bet gan lielās nojumēs, kur ir vienmērīga gaisa cirkulācija. Ja tavas pākstis ir pavisam gaišas, tad tas nozīmē, ka žāvēšana vai nu notikusi saulē, vai arī pākstis novāktas par vēlu. 
    
Kardamona sēklas košļāšana palīdzēs pret sliktu elpu, īpaši ja iepriekš ir ēsts ķiploks. Šo tehniku zobu tīrīšanai un elpas uzlabošanai izmantoja jau senajā Romā. 

Kā iegādāties?
    
Kardamons ir pieejams gan veselās pākstīs, gan pulverī un sēklu veidā. Ja iegādājies pākstis, tad centies atrast laima zaļas pākstis, kurām nav ne miņas no atvērumiem kādā no pāksts daļām. Nekādā gadījumā nepērc bēšīgas vai izbalējuši zaļas pākstis. Savukārt sēklām jābūt ļoti aromātiskām un nedaudz eļļainām, brūngani sarkanīgām. Ja vien neizmanto kardamonu lielos daudzumos, labāk iegādājies pākstis cik vien maz iespējams. 
    
Ir pieejams arī pulveris, un protams, ka pulveris ir ērti un ātri lietojams, bet, ja vien nezini, kad tas malts, tad labāk to neiegādāties. Tas tāpēc, ka bieži vien tie jau ir zaudējuši aromātu un arī pie sēklām tiek piemaltas miziņas, kas patiesībā nav nepieciešamas. 

Kā uzglabāt?

Vislabāk tumšā un sausā vietā gaisa necaurlaidīgā burkā, maisā vai traukā. Un, kā jau ikvienai garšvielai – nepakļauj lielām gaismas un temperatūras maiņām. 

Kā izmantot?
     
Visvairāk to, protams, izmanto indiešu virtuvē, pievienojot karijiem, bet nav noslēpums, ka arī Latvijā kardamonu pievieno piparkūku mīklai, un arī Skandināvijas valstīs tas ir iecienīts gan pie cepumiem, gan saldējumiem un citiem ēdieniem. Ja vāri tēju vai kādu karsto dzērienu, kā piemēram, karstvīnu vai ābolu sulu, tad kardamons būs labs sabiedrotais, tikai atceries pākstis pirms pasniegšanas izņemt. Arī kafijas krūzītei viena kardamona sēkla liks iedegties citā gaismā. Vārot rīsus vai arī gatavojot rīsu pudiņu, labi noderēs viena vai divas pākstis, jo kardamonam ir tendence ļoti labi sadzīvot ar piena produktiem, kā arī ar citrusaugļiem. 
    
Lai saberztu sēklas, kas nepieciešamas daudzās receptēs, ar mīklas rulli vai naža plakano daļu uzspied uz sēklas un nedaudz paberz. Tālāk vari ēdienam pievienot vai nu piestiņā saberztas, vai kafijas dzirnaviņās samaltas sēklas. 


No cetrassezonas.lv materiāliem
Skatījumu skaits: 1087 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi