Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Ceturtdiena, 22.08.2019, 23:29
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūnijs 2012  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Ābolu šarlote
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Auzu pārslu cepumu torte ar zefīru

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūnijs » 13 » Apelsīns

11:33
Apelsīns
   Apelsīns (nīderlandiešu: appelsina — "ķīniešu ābols") ir apelsīnkoka (Citrus sinensis) auglis. Saldais apelsīns ir pasaulē visvairāk audzētais auglis, kas aug kokos.
 
Apelsīnkoki parasti ir 9-10 metrus augsti, bet dažreiz tie var sasniegt pat 15 metru augstumu. Apelsīni zied ar baltiem ziediem, parasti piecām ziedlapiņām. Ziedu smarža ir ļoti salda, kas piesaista daudz bites. Apelsīnkoki ir mūžzaļi.
 
Apelsīnam ir izturīga, oranža miza. Iekšpusē auglis ir sadalīts slāņos, kas satur daudz mazu šūnu. Parasti apelsīnā ir desmit vai vairāk slāņu. Katrā no tiem, atkarībā no apelsīna šķirnes, atrodas sēklas. Lielākoties apelsīnkokus var audzēt no šīm sēklām.
 
Apelsīni ir svarīgi pārtikas produkti daudzās pasaules daļās. Tie ir nozīmīgs C vitamīna avots. Apelsīnus ir viegli transportēt, jo katram auglim ir sava miza, kas ir ļoti izturīga un darbojas kā konteiners. No apelsīniem iegūst arī sulu, kas saglabājas svaiga ilgāk nekā vairums citu augļu sulu. Angļu valodā oranžā krāsa ieguva savu nosaukumu tieši no apelsīniem.

No apelsīnu ziediem, mizas, augļiem un lapām iegūst ēteriskās eļļas gan kulinārijas, gan kosmētiskas vajadzībām. No apelsīniem gatavo liķierus, vīnu, dažādus uzlējumus, vāra ievārījumus, marmelādes, gatavo saldos ēdienus, pievieno gaļas ēdieniem un vāra tēju.
 
Apelsīnu miziņas satur ēteriskās eļļas, kas rada burvīgu garšu un smaržu dažādiem dzērieniem, cepumiem, kūkām, mērcēm u.c. ēdieniem. Dzērienu garšas uzlabošanai, ar speciālu augļu mizojamo nazīti noņem apelsīna miziņu, un pievieno to dzērienam. Ēdienos apelsīnus izmanto ļoti daudzveidīgi, pievienojot tos zupām, salātiem, gaļai un saldajiem ēdieniem. No tiem var pagatavot arī gardu marinādi.
 
Sausā un vēsā vietā apelsīnus var uzglabāt 2 – 3 nedēļas. Tomēr ar katru dienu C vitamīna tajos kļūst arvien mazāk. Veikalos pirktos apelsīnus pirms lietošanas rūpīgi jānomazgā karstā ūdenī, lai noņemtu nevajadzīgo vaska kārtiņu.

100 g produkta apelsīna satur:
 Enerģija 46 kcal (192 kJ)
 Ogļhidrāti 11,54 g 
 Cukuri 9,14 g
 
Tauki 0,21 g
 Proteīns 0,70 g
 Tiamīns (B1 vitamīns) 0,100 mg 8% dienas normas
 Riboflavīns (B2) 0,040 mg 3%
 B3 vitamīns 0,400 mg 3%
 Pantotēnskābe (B5 vitamīns) 0,250 mg 5%
 B6 vitamīns 0,051 mg 4%
 B9 vitamīns 17 μg 4%
 C vitamīns 45 mg 75%
 Kalcijs 43 mg 4%
 Dzelzs 0,09 mg 1%
 Magnijs 10 mg 3%
 Fosfors 12 mg 2%
 Kālijs 169 mg 4%
 Cinks 0,08 mg 1%
 Varš 0,039 mg


Skatījumu skaits: 672 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Vārdnīca, Augļi, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi