Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Svētdiena, 18.08.2019, 10:47
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 2
Viesi: 1
Lietotāji: 1
Rausis

Kalendārs

«  Jūnijs 2012  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Ābolu šarlote
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Auzu pārslu cepumu torte ar zefīru

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūnijs » 13 » Mandeles

11:45
Mandeles
   Parastā mandele (latīņu: Prunus dulcis) ir neliels plūmju ģints koks vai krūms. Mandeļu izcelsmes vieta ir Dienvidaustrumāzija, bet mūsdienās tos plaši kultivē arī Ziemeļāfrikā, Dienvideiropā un pat Amerikas Savienoto Valstu rietumos. Tieši Amerikas Savienotās Valstis ir līderi izaudzētās produkcijas daudzuma ziņā. Tai seko Spānija, Sīrija, Itālija, Irāna un Maroka. No mandeļkokiem iegūst divu veidu augļus: saldās un rūgtās mandeles. Saldās mandeles, kas izskatās kā rieksti, tiek plaši izmantotas kulinārijā, kā arī mandeļu eļļas un mandeļu miltu pagatavošanā. Rūgtās mandeles pārtikā netiek izmantotas. No tām galvenokārt izgatavo eļļu.

Kodols, kas slēpjas plūmei līdzīgā auglī un biezā, cietā čaulā, ir uzturvielām visbagātākais rieksts – tur ir daudz kālija (sirds spirgtumam), magnija (nervu stiprumam), fosfora (prāta asumam), bet kaulu «cementa» kalcija ir pat vairāk nekā biezpienā un vēl jau arī mūžīgu jaunību sološais E vitamīns un šķiedrvielas, kas tīk zarnām un ādai...
   Mandeļu kodolus izmanto eļļas iegūšanai (ir gan rūgtās, gan saldās mandeles ar attiecīgi rūgtiem vai saldākiem eļļainiem kodoliem, rūgto mandeļu eļļas ekstrahēšanas pārpalikumus izmanto arī medicīnā, jo ar ūdeni šķaidītai substancei piemīt nomierinoša un sāpes remdējoša ietekme), taču tos var grauzt arī tāpat, šķēlēt plānās skaidiņās, ar ko rotāt kāzu tortes un mazu meiteņu dzimšanas dienu kūciņas, saberzt smalkos putraimos un pievienot kēksu un biskvītu mīklai, visbeidzot – samalt miltos, lai, sajaucot ar rožūdeni, gatavotu marcipānu vai pralinē. Taču par to citu reizi, jo mēs šejienes veikalos varam iegādāties tikai mandeļu kodolus ar vai bez (biežāk) čaumalas, mandeļu skaidiņas un mandeļu eļļu, kas nav no lētākajām. Protams, arī mandeļu esenci, kas galvenokārt ir sintētisks darinājums un, kaut vai ar pilīti pārspīlēts, tūlīt nepatīkami dominē garšā. Daudzu kūku sastāvā ir smalki mandeļu putraimi – pietiek ar 50 gramiem, kas pievienoti mīklai, lai gatavo kēksu vai biskvītu padarītu bagātīgāku un «mitrāku». 

Mandeles jāēd, lai būtu skaisti mati un veselīga āda. Tās veicinās arī smadzeņu darbību, atmiņu un koncentrēšanās spējas. Ar tām noteikti jāmielojas, ja ir pazemināts hemoglobīna līmeni asinīs. Satur daudz proteīna, šķiedrvielu, kalcija un dzelzs. Bagātīgais E vitamīna daudzums aizsargā pret audzējiem.


Skatījumu skaits: 743 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Rieksti, Vārdnīca, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi