16:19 Ingvers |
Ingvers ir pazīstams kā piedeva ēdienam un ārstniecībā izmantojams līdzeklis ar aromātisku smaržu, asu, pikantu, svaigu, viegli dedzinošu garšu. Ingvers ir viena no vecākajām un populārākajām austrumu garšvielām. Ingvera saknei nav īpaši pievilcīgs izskats, tulkojumā no sanskrita tas nozīmē „ragu sakne". Ingvers ir daudzgadīgs lakstaugs ar skaistiem ziediem, kura sakni izmantojam uzturā. Aug tropu, subtropu valstīs - Indijā, Indonēzijā, Ķīnā, Vjetnamā, Japānā, Jamaikā, Austrālijā, Dienvidamerikā un citur. Ingvera dzimtene nav zināma (par to uzskata Centrālo un Dienvidāziju), mums tas visvairāk asociējas ar vienu no piparkūku garšvielām. Svaiga ingvera miziņa ir bēšā vai gaiši brūnā krāsā, bet vidus - dzeltenīgs, nedaudz šķiedrains. Svaigā veidā ingvers ir maigāks, kaltēts ir spēcīgāks, asāks, koncentrēts. 100 grami svaiga ingvera satur apmēram 63 kilokalorijas, apmēram 2-3 procentus ēterisko eļļu, kas ir būtiskas ingvera sastāvdaļas. Vēl satur sveķu skābi un neitrālos sveķus, ingvera eļļu un shoageļļa, kura ir asa, ļoti aromātiska viela. Ingvers satur ne tikai ēteriskās eļļas, bet arī vitamīnu C, cinku, magnēziju, dzelzi, kalciju, kāliju. Ēteriskās eļļas satur arī brīvos radikāļus - antioksidantus. Ingvers satur visas neaizstājamās aminoskābes.
|
|