Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Sestdiena, 27.04.2024, 00:13
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūlijs » 11 » Zieds vai rieksts. Kas ir muskatrieksts

11:06
Zieds vai rieksts. Kas ir muskatrieksts
   Muskatrieksts kā garšviela ir ļoti sena, un, atskatoties tā vēsturē, mazliet pat jāpasmaida par to cīņu, kas risinājusies, lai iegūtu un noturētu muskatriekstu tirgus monopolu. Cīņas iemesls, protams, ģeogrāfisks, jo pašos pirmsākumos muskatrieksta koks auga tikai Moluku salās jeb tā dēvētajās Garšvielu salās Indonēzijā. Ilgus gadus muskatriekstu tirgu kontrolēja arābi, līdz 1512. gadā salas sasniedza Vasko da Gama ar savu komandu un pasludināja tās par Portugāles īpašumu. Nepilnu gadsimtu vēlāk salas nonāca holandiešu pārziņā, un viņi bija kā apsēsti ar domu ierobežot muskatrieksta koka izplatību, lai nevienam citam nebūtu iespējas izaudzēt šo garšvielu, ar ko tik labi varēja nopelnīt. Iedomājieties, 14. gadsimtā Eiropā muskatrieksts maksāja tik dārgi – par puskilogramu muskatriekstu nācās atdot septiņus nobarotus vēršus. 

Tā bija vērtīga garšviela, bet arī viegli pavairojama, tāpēc muskatriekstus mērcēja laima sulā, lai samazinātu to dīgtspēju. Jāpiebilst, ka laima sula noderēja arī dezinfekcijai un ilgākai muskatriekstu uzglabāšanai. Tomēr, lai kā arī cilvēks censtos nosargāt sēklu no otra cilvēka, no putniem to nosargāt nav iespējams, un tieši ar baložu starpniecību muskatrieksta sēklas nonāca citās salās, un tās ieguva savā īpašumā gan franči, gan briti. Mūsdienās muskatrieksts ir viegli pieejama garšviela un nepavisam vairs nav dārga. 

Muskatriekstam kopš senseniem laikiem tiek piedēvētas maģiskas spējas. Daudzviet Eiropā to nēsā kā amuletu pretējā dzimuma pievilināšanai un savaldzināšanai. Ārsti to iesaka pievienot ēdieniem apetītes uzlabošanai, pret gremošanas traucējumiem, sliktu dūšu un caureju, galvassāpēm. Muskatriekstam piedēvē arī afrodīziskas īpašības, to pievienošana ēdieniem veicinot kaisles un iekāres rašanos.

Muskatrieksts un tā miza
Muskatrieksts ir mūžzaļa koka Myristica fragrans (muskatrieksta koka) auglis. Auglis viens, bet garšvielas divas, jo atsevišķi izdala pašu muskatriekstu un muskatrieksta žāvēto mizu (angliski to dēvē par mace, bet latviski mēdz saukt par muskatziediem, lai arī ar ziediem tam nav nekāda sakara). Muskatrieksta koka auglis pēc lieluma līdzinās nelielam persikam. Tā vidū ir kauliņš – muskatrieksts, ko klāj sarkanas krāsas apvalks. Jāpiebilst, ka arī pats auglis ir ēdams, bet galvenais, ko cilvēks vēlas iegūt no šī koka, tomēr ir muskatrieksts un šis apvalciņš, kas tiek izžāvēts. Žāvētā muskatrieksta miza jeb muskatziedi vienmēr ir bijuši dārgāki un mazāk pieejami, tieši tāpēc vairāk iekārojami. Tos žāvējot gan pazūd koši sarkanā krāsa, bet aromāts un garša ir spēcīgāks nekā pašam muskatriekstam. Pielietojums gan muskatriekstam, gan muskatziediem ir vienāds, garša ir asa, silta un aromātiska, muskatziediem tā ir nedaudz saldāka par muskatriekstu. 

Jāpiebilst gan, ka muskatrieksts nav rieksts, lai arī nosaukuma dēļ tāds priekšstats varētu raksties, un daudzi nepamatoti domā, ka tie, kuriem ir alerģija pret riekstiem, nevar arī nekur pievienot muskatriekstus. Tā nav. Muskatriekstus var droši likt klāt, tikai obligāti jāatceras, ka to nevajag daudz, jo lielās devās tas pat var būt indīgs. 

Muskatriekstu neiesaka lietot grūtniecēm, jo tas var kaitēt vēl nedzimušajam bērniņam.

Kā iegādāties
Ja vien ir iespēja izvēlēties starp samaltu un veselu muskatriekstu, noteikti izvēlies veselu, jo, rīvējot muskatriekstu, tas ātri pazaudē eļļas, kas piešķir garšu un aromātu. Muskatriekstu vislabāk sarīvēt tieši pirms pievienošanas ēdienam vai dzērienam. 
 
Muskatriekstus mūsdienās ražo Indijā, Malaizijā, Karību salās, Jaungvinejā, Šrilankā, kopumā šīs valstis saražo 10 000–12 000 tonnu gadā.

Muskatrieksta nosaukums citās valodās:
angliski: nutmeg;
franciski: noix muscade;
itāliski: noce moscata;
ķīniešu valodā: taukau;
hindu: jaiphal;
indonēziešu: pala.

Kā uzglabāt
Malts muskatrieksts, tāpat kā jebkuras citas maltas garšvielas, salīdzinoši ātri zaudē savas garšas un smaržas īpatnības, tāpēc to nevajag iegādāties lielos daudzumos. Centies iegādāties veselu muskatriekstu un pierīvē ēdienam tikai tik, cik nepieciešams. Kā maltu, tā veselu muskatriekstu ieteicams glabāt sausā, noslēgtā traukā vēsā un tumšā vietā.

Kā pielietot
Ēdieniem muskatriekstu vislabāk pievienot svaigi maltu un gatavošanas beigās, jo ilgstošas karsēšanas rezultātā tam mazināsies kā aromāts, tā garša.

Viens muskatrieksts = 2–3 tējkarotes samalta muskatrieksta.

Muskatrieksts iederēsies saldos un pikantos ēdienos, pudiņos, pīrāgos, cepumos. Labi iet kopā ar sieru, siera mērcēm. Tas lieliski papildinās zupas ar tomātiem, sēnēm, īpaši gailenēm. Vistas ēdienus, pupiņas, spinātus un brokoļus, olu ēdienus, gaļas ēdienus šķipsna muskatrieksta padarīs daudz garšīgākus, muskatrieksts nelielos daudzumos izcels pašu ēdienu garšu. Bez muskatrieksta nav iedomājami tādi dzērieni kā eggnog, karstvīns un punšs. 

Muskatrieksts labi iet kopā ar tādām garšvielām kā kanēlis, krustnagliņas, ingvers un kardamons, līdz ar to tas iederēsies pie ēdieniem, kuriem pievienojat visas šīs garšvielas. Īpaši tas piestāvēs visiem ķirbju ēdieniem, gan saldiem, gan pikantiem.


No cetrassezonas.lv materiāliem

Skatījumu skaits: 1427 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Vārdnīca, Garšvielas, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi