Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Piektdiena, 29.03.2024, 13:00
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūlijs » 12 » Veselības auglis granātābols

18:13
Veselības auglis granātābols
  Sengrieķu mītos granātābols parādās jau no Dzelzs laikmeta, tas ir viens no Armēnijas galvenajiem simboliem, Persijas reģiona valstīs tam ir aptuveni 760 atzītas šķirnes, Ķīnā ievests jau 100 gadus pirms Kristus dzimšanas, to audzē gan Āzijas valstīs, gan Indijā, arī Āfrikā, dažās Vidusjūras zemēs un, protams, arī Amerikā (pateicoties nevienam citam kā spāņiem) – gan Dienvidamerikā, gan Ziemeļamerikā (Meksikā, Kalifornijā un Arizonā). Sava skaistā zieda dēļ tas ieguvis gluži vai karalisku statusu, un franči rokas granātu nosaukuši par godu tieši šim auglim, kura nosaukums no latīņu valodas ir pomum (auglis) + granum (grauds, sēkliņa). 

Ziemeļu puslodē granātābolu sezona ir no septembra līdz februārim, savukārt dienvidu puslodē – no marta līdz maijam. Pie mums novērots, ka vislabākie granātāboli tiek ievesti ap novembra vidu, un tad arī tos vajadzētu sākt patērēt veselības uzturēšanai tumšajā un aukstajā laikā. 

Ļoti daudzas diētisku produktu un vitamīnu ražotāju kompānijas granātābolu iekļauj savu produktu sastāvā, jo tas ir lielisks B5 vitamīna avots, 100 ml svaigas sulas satur aptuveni 16% cilvēkam nepieciešamās C vitamīna dienas devas. Pētījumos ir novērotas diētiskas šķiedrvielas, un auglis ir arī lielisks kālija avots. Daudzos pētījumos atklājies, ka šī sula palīdz cīnīties pret prostatas vēzi, pasargā asins lipīdus no oksidēšanās un arī palīdz pret artēriju iekaisumiem. 

Lai gan granātābolu sula jau daudziem zināma, piemirsts paliek fakts, ka vispopulārākais sīrups  pasaulē – grenadīns – sākotnēji arī tika gatavots no granātābolu sulas. Kāpēc tikai sākotnēji? Tāpēc, ka pārsvarā mūsdienās gatavotie grenadīna sīrupi patiesībā sastāv no cukura sīrupa, skābuma regulētājiem un krāsas. Ja vien neesi gatavs maksāt salīdzinoši lielāku summu par īstu sīrupu (kas Latvijā ir jāmeklē un var arī nepalaimēties), tad vari mēģināt to pagatavot pats. Lai gan loģiski, ka sīrups vienmēr ir salds, to nevar teikt par pašu granātābolu sulu, kas var būt gan skāba, gan izteikti salda un tieši tik sabalansēta, kādu gribētos, jo tas jau ir atkarīgs gan no šķirnes, gan augļa gatavības.

Pasaulē granātābolu sulu izmanto visdažādākajos veidos. Kaukāzā to galvenokārt dzer tīrā veidā, savukārt Turcijā, Grieķijā, Azerbaidžānā, Indijā un Pakistānā to izmanto gan salātu papildināšanai mērces veidā vai pievienojot pašas sēklas, gan kauliņus samaļot pulverī un to izmantojot kā garšvielu, vai arī, lai marinētu, gatavotu austrumu virtuvei tik populārās pastas un, protams, arī desertus – saldējumu, krēmus, cepumus utt. 

Kā iegādāties? 

Lai gan ražas laiks sākas oktobrī, vislabākie augļi līdz mums atnāk ap novembra vidu. Tā kā mizas krāsa var būt no izteikti sarkanas līdz dzeltenīgi oranžai, tad atliek vien mēģināt, kurš patīk un garšo labāk. Pērkot pievērs uzmanību, lai auglis ir smags, tam jābūt apaļam un gludam, bez jebkādām bojājuma vai vītuma pazīmēm. Diemžēl, līdzko granātābolus novāc, tie vairs neturpina nogatavoties un neizdala tik nepieciešamos dabīgos cukurus. Un, tā kā pie mums liela daļa augļu nonāk pusnogatavojušies, kas veicina drošāku pārvadāšanu (mazāk zaudējumu), tad granātābolus iesaku iegādāties pie savas jau iecienītās un zināmās tirgus dāmas, kas pateiks, vai šis būs labākais pirkums. 

Kā uzglabāt?

Svaigi spiesta sula jāizlieto, ilgākais, 3 dienu laikā. Sēkliņas var sasaldēt un uzglabāt pat gadu. Savukārt pašus augļus (ja vien tie nav iebojājušies pirkšanas laikā) var uzglabāt sausā un vēsā vietā līdz diviem mēnešiem. 

Kā pagatavot?

Atceries, ka, tā kā augļa sēklas ir izteiktā rubīnsarkanā krāsā, kam ir tendence krāsot visu, kam tā pieskaras, tad griežot un tīrot labāk uzvelc priekšautu un baltos, caurspīdīgos cimdus. Līdz ko tu augli pārgriezīsi, tam tecēs ārā sula, un īpaši sulīgiem augļiem tā šļakstīsies uz visām pusēm. Ja tomēr kāds traips ticis uz drēbēm, tad to pirms mazgāšanas noteikti apstrādā ar pirmsmazgāšanas traipu izņēmēju. 

Tā kā sula satur daudz skābes, pamēģini to izmantot mērcēs un marinādēs citrona sulas vai kādas citas skābas sastāvdaļas vietā, ja vien tevi nemulsina sarkanā krāsa, kas nokrāsos arī produktus. 

Ja gribi izspiest sulu un tev mājās ir mikroviļņu krāsns, tad ieliec augli krāsnī augstā temperatūrā un pasildi 30 sekundes. Tad, uzspiežot ar savu svaru, pavirpini pa galdu. Iegriez apakšā caurumu un uzliec uz kādas burkas, ļaujot sulai lēnām iztecēt, ik pa laikam augli paspiežot. Ja mikroviļņu krāsns nav, tad vari sēklas sabērt sietā un ar koka karoti tās spiest; vai arī liec bļodā (tikai ne alumīnija, jo metāls atņem vitamīnus), stampā ar stampu un tad nokās. Viegli nav, bet sulas saldums un veselīgums noteikti ir nelielu pūļu vērts. 


No cetrassezonas.lv materiāliem
Skatījumu skaits: 1173 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Augļi, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi