Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Piektdiena, 26.04.2024, 17:52
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Augusts 2012  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Augusts » 16 » Šampanietis svinībām

10:22
Šampanietis svinībām
   

 Oriģinālais šampanietis (no franču valodas Champagne) – dzirkstošais baltvīns ir radīts un tiek ražots Francijas reģionā Šampaņā (Champagne). Visi pārējie dzirkstošie vīni ir izgatavoti pēc šīs franču tradicionālās metodes.

 Pastāv vairāki šampanieša izvēles kritēriji: cena, kvalitāte, garša un pudeles izmērs. Šampanieša kvalitāte tiek noteikta pēc burbuļiem. Vidējā šampanieša pudelē ir aptuveni 49 miljoni burbuļu. Jo kvalitatīvāks šampanietis, jo burbuļu ir vairāk un tie ir maza (kniepadatas galviņas) izmēra.

Iedalījums pēc garšas 

 Saldākais šampanietis tiek apzīmēts ar (franču val.) doux, demi-sec – vidēji sauss, sec – sauss, extra sec – ļoti sauss un brut – gandrīz līdz galam sauss. Tādējādi ļoti sauss šampanietis patiesībā ir saldāks nekā tas, kurš apzīmēts ar – brut. Daži ražotāji izgatavo extra brut šampanieti vai tādu, kuram vispār netiek pievienots cukurs. 

Iedalījums pēc krāsas

 Šampanietis tiek izgatavots no gaišajām (Chardonnay šķirnes) un tumšajām (Pinot Noir, Pinot Meunier šķirnes) vīnogām. Termins Blanc de blancs uz šampanieša nozīmē, ka šampanietis ir izgatavots tikai no gaišajām vīnogām. Tas ir gaišākas krāsas, eleganti caurspīdīgs. Savukārt, Blanc de noirs nozīmē, ka šampanietis izgatavots no tumšajām vīnogām. Tas pēc konsistences ir it kā nedaudz biezāks, zeltītā krāsā, ar kripatiņu rozā nokrāsas. Rozā krāsas šampanietis tiek izgatavots, pievienojot tumšo vīnogu miziņas, vēlāk tās no dziras atdalot, vai arī gatavam produktam pievienojot sarkanvīnu.
Pirms pārdošanas, vīnam būtu jābūt izturētam vismaz vienu gadu, bet, jo vairāk – jo labāk. Augstas kvalitātes šampanieši tiek izturēti 6 un vairāk gadus. 

Šampanieša pasniegšana

 Šampanietim noteikti ir jābūt atdzesētam, to pasniedz aptuveni 7 grādus vēsu. Lai šampanieti atdzesētu, to novieto speciālā vai jebkurā pieejamā plastmasa traukā, piepildītā ar pusi ledus un pusi aukstā ūdens, tur aptuveni 20 – 30 minūtes. Taču to var atdzesēt arī ledusskapī, kurā tas jātur aptuveni 3 – 4 stundas. Nekad nedrīkst šampanieti atdzesēt saldētavā, jo lielais spiediens var vienkārši uzspridzināt pudeli. 
Šampanieša pudeles atvēršana ir daļa no svinībām. Bet to vajadzētu darīt bez riska apkārtējiem. Jānoņem folija kārtiņa, tad metāliskās stieples ietvars, līdz pudeles atvēršanas brīdim pudeles korķi pieturot ar īkšķi. Kad pudele vaļā, apkārt tai var aplikt dvieli vai salveti, lai pudele, šampanieša liešanas brīdī neizslīdētu no rokas. 

 Svarīgi ir izmantot pareizas formas glāzes. Parasti tās ir garenas, šauras, tulpes formā, kas samazina šampanieša saskaršanās virsmu un tādējādi palīdz ilgāk noturēt burbuļus glāzē. Šampanieša liešanas brīdī pudele jātur aiz kakliņa, ar otru roku pieturot pudeli pie dibena. Glāzē sākumā jāielej nedaudz šampanieša, tad ar otru kārtu pielej tās pilnas. 

 Dažkārt svinībās un viesībās, kad ir liels viesu skaits, veido šampanieša glāžu piramīdas. Tiek savietotas tukšas šampanieša glāzes rindās viena virs otras līdz iegūta glāžu piramīda. Pašā augšējā glāzē sāk liet šampanieti. Kad tas ticis pāri glāzes malām, sāk piepildīties pārējās piramīdas glāzes. 

Skatījumu skaits: 1563 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Šampanietis | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi