Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Sestdiena, 20.04.2024, 00:33
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūlijs » 12 » Persiešu ābols ar Ķīnas saknēm – persiks

18:48
Persiešu ābols ar Ķīnas saknēm – persiks
   Saldais un veselīgais auglis persiks (Persica) Ķīnā tiek uzskatīts par nemirstības un mūžīgas dzīves simbolu. Tā nosaukums radies no latīņu persicum malum, kas tulkojumā nozīmē persiešu ābols. Persiks ir labs C vitamīna un kālija avots, ar lielu daudzumu šķiedrvielu. Tas satur daudz veselīgu ogļhidrātu, labvēlīgas augu barības vielas, antioksidantus un karotinoīdus, luteīnu un zeaksantīnu. 

Persiki satur nelielu kaloriju daudzumu – tikai 42 Kcal uz 100 gramiem –, un tos var iekļaut ikvienā diētā, turklāt šāds persiku daudzums satur gandrīz trīs ceturtdaļas no ikdienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma.

Vēsture
Lai gan persiku koka botāniskais nosaukums Prunus persica var likt domāt, ka tas nāk no Persijas, tas patiesībā nāk no Ķīnas, kur to audzē kopš senseniem laikiem. Persiki pieminēti ķīniešu rakstos, kas saglabājušies jau no 10. gs. pirms mūsu ēras. Tie bijuši valdnieku un imperatoru iecienīti augļi. 

Tomēr tieši persieši atveda persikus no Ķīnas, betvēlāk Maķedonijas Aleksandra karagājienu laikā tie nokļuva Grieķijā. 

16. gs. spāņu iekarotāji persikus atveda uz Ameriku, bet 17. gs. tie nonāca Anglijā un Francijā. Šajā laikā eiropieši sāka izmantot arī persiku kauliņus – no tiem ieguva persiku eļļu, ko tolaik plaši lietoja medicīnā. Persiku eļļas ārstniecisko nozīmi atzīst arī mūsdienu medicīnā, sevišķi kosmetoloģijā. Vairākās zemēs no persiku kauliņiem gatavo liķieri. Ar to sevišķi slaveni ir franči un angļi.

Veidi
Ir ļoti daudz dažādu persiku šķirņu, dažu šķirņu persiki ir ar matiņiem, citi – ar gludu mizu. Viena veida  augļiem kauliņus viegli atdalīt, cita veida – grūti. Pastāv divas plašas kategorijas – „freestone” (atdalāmie) un „cling” (neatdalāmie). Šīs kategorijas atšķiras ar to, ka „freestone” persiku kauliņi ir vieglāk atdalāmi. Šādus persikus visbiežāk izmanto svaigus, tie ir mazāk sulīgi, bet tomēr saldi. Šos persikus var izmantot žāvēšanai, konservēšanai un cepšanai. Šie persiki parasti ir lielāki nekā neatdalāmie, savukārt „cling” persiku kauliņi ir cieši pielipuši persika mīkstumam – šie persiki ir blīvāki, un tos var izmantot kompotos un ievārījumos. Tie ir ideāli izmantojami saldajos ēdienos, jo ir mīksti, sulīgi un saldi. 

Vēl persikus klasificē pēc mīkstuma krāsas: dzeltenā mīkstuma persiki – lielākā daļa Amerikā audzēto persiku ir ar dzeltenu mīkstumu. Šie persiki mēdz būt skābāki nekā persiki ar baltu mīkstumu. Baltā mīkstuma persiki arvien vairāk atrodami Rietumu tirgos, taču populārāki tie ir Āzijā. Tie parasti ir mazāk skābi nekā dzeltenā mīkstuma persiki.

Peento persiki. Dažu šķirņu persiki ir plakani vai virtuļa formā. Šis veids ir pazīstams kā Pan Tao vai Peen To. Peento persiki ir ar dažādu krāsu un garšu. Īstajiem virtuļu persikiem kauliņš ir izvirzīts uz ārpusi – to var viegli izstumt bez griešanas, atstājot virtuļiem līdzīgus augļus.

Kā iegādāties
Atceries, ka auglim jāļauj nogatavoties, tam jābūt stingram, taču uzspiežot nedaudz jāpadodas. Persiki, kas ir zaļganā krāsā, iespējams, ir novākti par agru. Tas nozīmē, ka tie, visticamāk, nav saldi, un, pat mēginot tos nogatavināt, tie nekļūs saldi.
Kad pērc persikus, izvēlies vizuāli tīkamus augļus, kas ir nevainojami un nav pārāk stingri. Tā kā svaigi persiki īpaši ātri bojājas, tad nepērc vairāk, nekā plāno izmantot. Pat negatavus persikus var viegli sabojāt. 
Vienmēr pirms pirkšanas pasmaržo persiku – tam jābūt patīkami aromātiskam. Pārbaudi tā miziņu – tai jābūt mīkstai, pūkainai, pūciņai jābūt baltai.
Kā uzglabāt
Tos nevar uzglabāt pārāk ilgu laiku. Ja izvēlies persikus, kas nav nogatavojušies, tad ievieto tos sadurstītā brūna papīra maisiņā uz pāris dienām.
Ja zini, ka uzreiz tos nelietosi, ievieto persikus plastmasas maisiņā un liec ledusskapī ne ilgāk kā uz piecām dienām. Pirms lietošanas ļauj tiem sasilt līdz istabas temperatūrai.
Vari arī saldēt persikus – piemēram, sagrieztus šķēlītēs.
Kā lietot/pagatavot
Persiki labi sader kopā ar citiem augļiem un ogām. Persikus var žāvēt, konservēt, pārvērst džemos, želejās un konservos, ko izmanto kā pildījumu desertos un kā sastāvdaļu daudzos citos ēdienos. Ļoti gardi ir persiku sīrupi.


No cetrassezonas.lv materiāliem
Skatījumu skaits: 1523 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Augļi, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi