Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Otrdiena, 16.04.2024, 15:41
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūlijs » 11 » Lavandas izmantošana kulinārijā

11:21
Lavandas izmantošana kulinārijā
   Lavanda ir lūpziežu dzimtas (Lamiacea) augs, kurš jau kopš seniem laikiem visvairāk tiek audzēts un izmantots kulinārijā tieši Vidusjūras zemēs, bet, lai gan vienmēr bijis populārs tieši šeit, ir pamats ticēt, ka senos laikos to uz Eiropu atveduši arābi. Jau vēlāk romieši un grieķi lavandu izmantoja vannās, lai tajās relaksētos un attīrītos. Tāpēc nav īpašu šaubu, ka vārds „lavanda” cēlies no latīņu vārda lavare vai lavarsi, kas nozīmē „mazgāties”. Romiešu laikos to pārdeva apmēram 500 g par 100 denārijiem, kas tajā laikā bija vidēja strādnieka mēneša alga. Pirms tam lavanda pieminēta jau Bībelē, kur tā saukta grieķu vārdā par nardu. Savukārt Ēģiptē lavandu izmantoja mūmiju iebalzamēšanā un smaržu izgatavošanā.

Ļoti skaists, aromātisks augs, ko pasaulē visvairāk audzē tieši, lai ražotu ēteriskās eļļas, kuras pēc tam izmanto kosmētikai un skaistumam. Kā jau jebkuram augam, arī lavandai ir dažādi veidi un pasugas, un katru izmanto konkrētiem mērķiem – vienas, kā jau minēts, kosmētikai un ēteriskajām eļļām, citas kulinārijai. Kulinārijā visvairāk izmanto divus veidus – angļu un franču, bet vispieprasītākais no abiem ir angļu – tā spēcīgākā rakstura dēļ. 

Angļu lavanda aug vidēji lielos, 1 m augstos, krūmos, smailās un garenās sudrabaini zaļganās lapas balstās uz tieva, kviesim līdzīga kāta, kas sniedzas uz augšu un ar savu līganumu un smailo ziedaino galotni piesaista bišu uzmanību. Angļu lavandu žāvē, lai pielietotu kulinārijā. Novāc tikai mīkstās, gaiši violetās lapiņas, kas ar savu saldo, aromātisko, nedaudz kokaino, zālaini puķaino aromātu apņem ikvienu ēdienu. Pārdozējot ļoti viegli iegūt rūgtu ēdienu, jo šī ir spēcīga garšviela. Lai gan lavanda pasaulē zināma jau sen, Anglijā tā kļuva populāra tikai 16. gadsimtā, un līdz pat 20. gadsimtam angļu lavanda tika uzskatīta par vislabāko lavandu pasaulē. Tagad vēl arvien saglabājusi savu statusu, tomēr pa pēdām tai nāk Austrālija un Tasmānija, kuras savu klimatisko apstākļu dēļ arī spēj izaudzēt labu lavandu. 

Franču lavanda ir līdzīga angļu šķirnei, tikai robustāka. Ar robainākām lapām, biezāku un kantaināku stiebru un pilnīgām, pūkainām galviņām. Tāpēc tieši šī šķirne ar aromātiskākām lapām, vājākiem ziedu aromātiem ir ideāla kā skaistuma augs pie mājas un dārzos, ar pavisam nelielu pielietojumu kulinārijā, jo tiem, kuri vēlas iegūt maksimumu, franču lavanda liekas par vāju. Bet, ja vēlies tikai nelielu lavandas aromātu, tad droši meklē franču lavandu. Šis lavandas veids ļoti piesaista bites, tieši tāpēc arī Francijā ļoti izplatīts ir lavandas medus ar savu nedaudz atšķirīgo un īpašo aromātu un garšu, un to uzskata par augstas klases produktu visā pasaulē. 

Lavandai patīk augt vieglā augsnē un ļoti saulaina vietā. Tā viegli iedzīvojas no sēklas un arī no pārstādītas saknes.

Kaltēšana
Tā kā lavandu pārsvarā izmanto tikai kaltētu un pavisam maz svaigu, tad ļoti svarīgi ir to novākt pareizā laikā un pareizi izkaltēt. Vislabāk, tāpat kā estragonu, pirkt jau kaltētu, no ražotnēm, kuras var veikt kaltēšanu īsā laikā, tādējādi saglabājot kaltētā augā maksimāli daudz eļļu, garšu un aromātu. Ja pats dara to mājās, tad lavandu vislabāk novākt no paša rīta, kad tā satur visvairāk eļļu un esenču. Labi, ja zariņā ir galviņas, kuras vēl nemaz nav atvērušās, jo tās satur īpaši daudz eļļu. Sasien nelielas buntītes, lai gaiss viegli piekļūst arī vidējiem kātiņiem. Pakarini uz leju siltā, tumšā, sausā, bet ne saulainā vietā kaltēties. Nedēļas laikā tai vajadzētu būt sausai. Noplēs lapiņas un liec slēgtā traukā. Karstumā ļoti izdalās gan sausas, gan svaigas lavandas smarža. 

Uzglabāšana
Lavandu svaigu vajadzētu izmantot pēc iespējas ātrāk. Daļu var ielikt ledusskapī vai arī ūdenī, vāzē turēt uz galda. Pārējo sakaltēt. Ja plāno kaltēt, tad pievērs uzmanību iepriekš rakstītajam, kad to labāk darīt. 
Uzglabā ciešā un noslēgtā traukā. Kaltēts uzglabājas vienu gadu. 

SVARĪGI. Pērc tikai un vienīgi lavandu, kura tiek pārdota ar norādi, ka paredzēta kulinārijai. Nepērc citu, jo tāda var saturēt daudz kaitīgu vielu, īpaši – ja tiek ražota lielās kompānijās, kuras ražo lētu kosmētiku un izmanto nekvalitatīvu lavandu. Parasti tādas ir ļoti ķīmiski apstrādātas un ēdot var izraisīt lielas veselības problēmas.

Ēdiens un lavanda
Lai gan mūsdienās pārtikā ļoti maz izmanto lavandu, 17. gadsimtā to kopā ar citiem ziediem bieži izmantoja cukura masā, ar kuru pārklāja kūkas. To daudz izmantoja arī citos ēdienos.

Pasaulē ir divi ļoti populāri garšvielu sajaukumi, kuru sastāvā ir lavanda:

Ras el hanout – marokāņu garšvielu sajaukums, kurš var sastāvēt no vairāk nekā 30 garšvielām. Tulkojumā „Ras el hanout” nozīmē „veikala labākais piedāvājums”, kas nozīmē, ka tas katrā garšvielu veikalā ir labākais, ko pārdevējs var piedāvāt. Kā minēts, tas var sastāvēt pat no 30 dažādām garšvielām – lavandas, rožu ziedlapiņām, safrāna, dillēm, kardamona, paprikas, kanēļa, muskatrieksta, smaržīgajiem pipariem un vēl daudzām citām.

Herbes de Provence – pēc seniem pašu franču nostāstiem, lavandu šim maisījumam sāka pievienot tikai tāpēc, lai uzlabotu maisījuma smaržu un garšu, jo agrāk to gatavoja no diezgan nabadzīgām garšvielām. Sastāv no timiāna, pētersīļa, majorāna, estragona, selerijas sēklām un lavandas. 

Lavanda sader ar tādiem produktiem kā:

Augļi – aprikozes, persiki, banāni, āboli, bumbieri.
Piena produkti – salds krējums, piens, maskarpones siers, aitas piena izstrādājumi, kazas piena izstrādājumi.
Citi produkti – medus, olas, cukurs, melnā šokolāde, šampanietis (zariņi šampanietim piedod īpašu garšu).
Gaļa – izcili ar jēru un arī dažādām citām gaļām.
Lavandu pievieno sautējumiem ar gaļu, krēmīgiem desertiem uz saldā krējuma bāzes, saldējumiem, sorbetiem, ievārījumiem, cepumiem, maizēm un kūkām. 

Sader kopā ar tādām garšvielām kā:

timiāns
estragons
smaržīgie pipari
lauru lapas
kanēlis
ingvers
pētersīlis
majorāns
selerijas sēklas
Interesanti zināt:
1 tējk. kaltētas lavandas sver 0,7 g
lavanda var būt ļoti alerģiska, tāpēc, pirmo reizi lietojot, uzmanies
iesaka izvairīties no lavandas lietošanas bērnu zīdīšanas un grūtniecības laikā
lavanda ir nomierinoša, lavandas tēja pirms gulēšanas ir lielisks veids, kā relaksēties

Ieteicamie daudzumi uz 500 g produkta:

Pie sarkanās gaļa – 1 tējk. sausas lavandas.
Pie baltās gaļas – 1 tējk. sausas
Pie dārzeņiem – 1 tējk. sausas
Pie piena produktiem – ½ tējk. sausas
Laba recepte
Pagatavo lavandas cukuru, ieberot noslēdzamā burkā cukuru, pievienojot lavandas ziedus un burku aizverot. Ļauj ievilkties vismaz nedēļu, un tad vari pievienot kafijai, tējai, kūkām un dažādiem desertiem. 


No cetrassezonas.lv materiāliem
Skatījumu skaits: 1684 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Vārdnīca, Garšvielas, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi