Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Piektdiena, 26.04.2024, 04:41
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūlijs » 12 » Aromātiskās ogas - avenes

18:28
Aromātiskās ogas - avenes
   Avenes – tas ir tāds salds vārds, kas man saistās ar kaut ko ļoti aromātisku, sulīgu un saldu no agras bērnības. Tā ir viena no populārākajām ogu kultūrām. Augstu vērtē ne tikai dārza, bet arī meža avenes – ne tik izskatīgas, mazākas, bet tām ir neatkārtojams aromāts un garša.

Savvaļas avenes lasīja jau senie grieķi un romieši un gatavoja no tām dažādas tējas, novārījumus un zāles. Eiropieši sāka avenes kultivēt XVI–XVII gadsimtā, un tās uzskatāmas par vienu no vecākajām dārza ogu kultūrām. Mūki pirmie sāka pārstādīt savvaļas aveņu krūmus savos dārzos, un jau tad bija pazīstamas gan sarkanās, gan dzeltenās aveņu šķirnes. Bet Amerikā eiropiešu atvestās avenes ieauga slikti un kļuva populāras daudz vēlāk.

Dārzkopībā avenes ir īpaši populāras arī tādēļ, ka tās ir diezgan viegli audzējamas – avenes tiek uzskatītas par ātraudzēm, īpaši labvēlīgajos apstākļos pirmās ogas parādās jau nelieliem stādiņiem. Avenāji ražo ogas ilgu periodu, bet ražu var novākt katru gadu. Augi ir izturīgi pret salnām – ir selekcionētas tādas aveņu šķirnes, kas beidz ražot ogas tikai -5– -6 ˚С salā.

Arī bitēm avenes ir nepieciešamas, īpaši vēlajā rudens periodā, kad daudzi augi beidz ziedēt, tāpēc avenes uzskata par vērtīgiem nektāraugiem. No viena hektāra avenāju var iegūt līdz 70–100 kg medus.  

Aveņu raksturojums un šķirnes
Avenes (lat. Rubus idaeus) ir rožu (Rosaceae) dzimtas kazeņu ģints puskrūmi. Aveņu augļi ir salikti kauleņi, kas sastāv no atsevišķiem, savā starpā savienotiem matainiem kauleņiem un ziedgultnes. Tie, kas kaut reizi ir lasījuši avenes, zina, ka nogatavojušās ogas viegli atdalās no ziedgultnes. Atkarībā no šķirnes sastopama dažāda ogu forma – no ieapaļām līdz izstieptām, konusveida. Ogu izmērs arī ir atšķirīgs, dažreiz viena oga var sasniegt 3–5 cm garumu. Daba avenes ir apveltījusi ar ziediem viskošākajās nokrāsās – no zeltaini dzeltenām līdz tumši bordo, pastāv arī dažas melno aveņu šķirnes. 

Avenes ir sauli mīlošs augs, bet tomēr lielākā daļa aveņu šķirņu labāk jūtas augsnē ar lielu mitruma rezervi un cieš sausumā. Avenes iedala vairākās grupās atkarībā no veģetācijas perioda un temperatūru summas, kas nepieciešama, lai ogas nogatavotos:

agrīnās avenes (‘Meteors’, ‘Sārtā bura’, ‘Stārķēns’);
vidējā nobriešanas laika avenes (bulgāru ‘Rubīns’, ‘Huzārs’, ‘Balzams’);
vēlās avenes (‘Autumn Bliss’, ‘Atvasara’, ‘Pļava’).
Ir liels skaits dažādu aveņu šķirņu. Krievija ir pasaulē lielākais aveņu audzētājs, tāpēc lielākai daļai šķirņu ir krieviski nosaukumi: ‘Barnauļskaja’, ‘Novostj Kuzmina’, ‘Kaļiņingradskaja’ utt. Latvijā audzē arī Eiropā (‘Tomo’, ‘Joan Squire’, ‘Zeva’) un Amerikā (‘September’) selekcionētas aveņu šķirnes.

Aveņu uzturvērtība
Avenes satur daudz vērtīgu un organismam nepieciešamu vielu, vitamīnu un mikroelementu: cukuru (9–10%), dzelzi, varu, kāliju, pektīnus, celulozi, miecvielas, organiskās skābes, vitamīnus un folijskābi.

Ārstnieciskās īpašības
Avenēm ne tikai piemīt patīkama garša, bet tās ir arī vērtīgs ārstniecības augs. Ogas satur gaistošus antibiotiķus, kas aptur mikroorganismu augšanu un vairošanos. Šādā veidā avenes darbojas kā dabisks antiseptiķis, ko izmanto saaukstēšanās slimību ārstēšanai. Daudzi atceras kopš bērnības, ka visgaršīgākās zāles pret saaukstēšanos ir tieši aveņu ievārījums, bet medicīniskos nolūkos izmanto arī svaigas ogas un citas auga daļas: lapas, ziedus, sakni.

Ziedu uzlējumu tautas medicīnā izmanto kā līdzekli pret čūsku kodieniem, kā arī sejas mazgāšanai un ādas attīrīšanai, pret iekaisumiem un konjunktivītiem.
Lapu un stiebru uzlējums ir teicams temperatūras pazemināšanas līdzeklis, to iesaka lietot gripas, masalu un saaukstēšanās slimību gadījumos.
Ziedu uzlējums palīdz pret hemoroīdiem.
Svaigas avenes ļoti noder mazasinības un kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumā, pret aterosklerozi, nieru slimībām un hipertoniju.
Ogu sīrups veicina vielmaiņu un kuņģa darbību, kā arī uzlabo apetīti un sirdsdarbību.
Kulinārais pielietojums
Avenes ir ļoti aromātiskas, sulīgas un saldas, tāpēc no šīm vērtīgajām ogām gatavo dažādus dzērienus – tējas, novārījumus, sulas, kompotus, kokteiļus, ķīseļus, uzlējumus, liķierus – un desertus – ievārījumus, džemus, sīrupus, saldējumu, tortes, kūkas, želejas, uzpūteņus un citus –, kā arī avenes lieliski papildina vieglus vasaras salātus, tās var pievienot atsvaidzinošās ogu zupās un biezeņos.

Termiski apstrādājot, avenes savas ārstnieciskās īpašības zaudē mazāk nekā citas ogas, tāpēc gatavojiet, baudiet un esiet veseli!


No cetrassezonas.lv materiāliem
Skatījumu skaits: 1608 | Pievienoja: Rausis | Atslēgvārdi: Augļi, Produkti | Reitings: 0.0/0

Latvijas Reitingi