11:45 Karstvīns Ziemassvētkiem |
Vai gribat sajust neaizmirstamu Ziemassvētku aromātu! Pamēģiniet pagatavot karstvīnu. Karstvīns pie mums atnācis no Vācijas - sākotnēji to gatavoja ārā, uz ielas, un tirgoja Ziemassvētku gadatirgos. Vācu nosaukums "Glühwein" nozīmē – "kvēlojošs jeb karsts vīns". Karstvīnu iecienīts arī Latvijā, it īpaši Ziemassvētku laikā. Karstvīna gatavošanai tiek izmantotas dažādas garšvielas: kanēlis, krustnagliņas, koriandrs, kadiķogas, kardamons, anīss, melnie un smaržīgie pipari, lauru lapas, muskatrieksts. Bet, lai uzlabotu garšu var izmantot ingveru, citrusu miziņas, medu vai cukuru, ābolus, žāvētus augļus un riekstus. Var pievienot arī augļu vai ogu sulu, roibosa vai kādu citu tēju. Stiprāku dzērienu cienītāji var pievienot nedaudz ruma, brendija vai konjaka. Karstvīna pamatā ir sarkanvīns, vislabāk sauss. Labi der piesātināti un tanīniem bagāti vīni, piemēram, Čīles vai Argentīnas. Vislabāk derēs Cabernet Sauvignon, Malbec, Tempranillo vai Shiraz (Syrah) šķirņu vīni. Gatavojam karstvīnu. Karsējot karstvīnu ar garšvielām, to nevajag vārīt, vēlams nepārsniegt 70° temperatūru, citādi aromāts un alkohols izgaros. Tad pēc garšas to saldini ar cukuru vai medu un apsedz ar vāku, lai tas nedaudz nostāvas un iesūc augļu un garšvielu aromātu. Pirms pasniegšanas var nedaudz pievienot brendiju vai tumšo rumu. Pasniegt karstvīnu var stikla krūzēs vai glāzēs no bieza stikla, dekorēt ar apelsīna šķēli vai kanēļa standziņu. Ārā karstvīnu labāk pasniegt māla vai keramikas krūzēs. |
|