Jūs esiet ienācis(-kusi) kā Viesis
Grupa "Viesis"Sveicināti Viesis!
Otrdiena, 16.04.2024, 15:33
Sākums | Mans profils | Reģistrācija | Iziet | Ieeja | RSS

Vietnes izvēlne

R




Skaisti

Noderīgi



Veiksmīgai dienai



Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Kalendārs

«  Jūnijs 2012  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Seko mums draugos

Draudzīgas saites

Populārākās receptes

Biezpiena torte bez cepšanas
Neparastā Selgas cepumu torte
Zefīra torte ''Gaisīgais brīnums''
Torte Kristīne
Torte ''Grāfa pilsdrupas''

Laba mūzika tortes baudīšanai

Iesaki

. .

Rakstiņi

Galvenie » 2012 » Jūnijs » 25

   Gan dzeramā soda, gan cepamais pulveris ir balti pulverīši bez smaržas, kas ārēji tikpat kā neatšķiras. Tie abi palīdz maizes izstrādājumiem pacelties. Bez šiem pulverīšiem vai kāda cita raudzētāja (raugs un ieraugs vai olu baltumi), pat kūkas izceptos ļoti lēzenas un biezas. Tomēr daudzās receptēs ideāla rezultāta iegūšanai prasīts gan viens, gan otrs pulverītis. Kāpēc?
No ķīmijas stundām zināms, ka dzeramā soda ir nātrija bikarbonāts. To karsējot, veidojas oglekļa dioksīda gāze, kura maizes izstrādājumiem un cepumiem liek celties. Tas gan nav viss, ko bikarbonāts veido, un tur arī reizēm rodas problēma. Proti, saimnieces ievērojušas, ka, pieliekot sodu, dažreiz cepumiem un kūkām ir slikta piegarša. Kāpēc tā notiek? Karstumā nātrija bikarbonāts veido arī ogļskābo nātriju, kas garšas kārpiņām sagādā nepatīkamo, sārmai ... Lasīt tālāk »
Skatīts: 4448 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

   Marmelāde ir līdz želejveida konsistencei sagatavots maisījums, kas sastāv no ūdens, cukura un vienas vai vairākām citrusaugļu izejvielām — mīkstuma, biezeņa un sulas, ūdeni saturošiem izvilkumiem un mizas. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas marmelādes, izmanto ne mazāk kā 200 gramus citrusaugļu, no kuriem 75 grami vai vairāk iegūti no endokarpa (augļapvalka iekšējā slāņa).
Skatīts: 1484 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

   
   Halva ir pati populārākā no austrumu saldumiem – bija pazīstama jau 5. gadsimtā pirms mūsu ēras. Halvas dzimtene ir Irāna, no kurienes dažādi tās gatavošanas paņēmieni izplatījās tuvējos un vidējos Austrumos. Īstu halvu gatavo ar rokām. Izrādās, ka pasaulē ir īpaši specializējušies pavāri, kuri prot gatavot šo neparasto gardumu. Roku darbs halvas gatavošanā ir saglabājies Irānā, Afganistānā un Turcijā, tāpēc tur tai ir augsta kvalitāte. Rūpnieciski halvu ražojot, tai ir zemāka kvalitāte, tā ātri sakalst, izdala taukus un kļūst rūgta.

Halvas vēsture meklējama jau 7. gs. sākumā, kad arābi „hulw” gatavoja no datelēm un piena. Pilnveidojot halvas recepti, tai pamazām tika pievienoti arī mannas graudi un piedevas – žāvēti augļi, medus, rieksti, garšvielas un pat rožūdens v ... Lasīt tālāk »
Skatīts: 1247 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

   Šokolāde - tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "dievu ēdiens". Šokolādes sastāvā ir viela - teobromīns, kas cilvēkam sniedz baudu, laimes sajūtu, uzlabo garastāvokli, tāpēc mēdz teikt, ka šokolāde ir zāles nelaimīgiem mīlētājiem. 

   Šokolāde ir dažādu veidu konditorejas produkti, kuru ražošanai viena no svarīgākajām izejvielām ir kakao, kakaokoku augļu pulveris. Mūsdienās ar vārdu šokolāde vairāk saprot saldas konfektes un tāfelītes, bet patiesībā šokolāde ir rūgta. Saldums tiek piešķirts, pievienojot cukuru un citas vielas.

   Šokolāde, tāpat kā kakaokoki, cēlusies no Centrālās un Dienvidamerikas. Indiāņi izsenis izmantojuši samaltas un apceptas kakaokoka augļu sēklas (kakao pupas) dzērienu pagatavošanai. Vārds ‘šokolāde’ cēlies no acteku ... Lasīt tālāk »
Skatīts: 1008 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

   Ingvers ir pazīstams kā piedeva ēdienam un ārstniecībā izmantojams līdzeklis ar aromātisku smaržu, asu, pikantu, svaigu, viegli dedzinošu garšu. Ingvers ir viena no vecākajām un populārākajām austrumu garšvielām. Ingvera saknei nav īpaši pievilcīgs izskats, tulkojumā no sanskrita tas nozīmē „ragu sakne". Ingvers ir daudzgadīgs lakstaugs ar skaistiem ziediem, kura sakni izmantojam uzturā. Aug tropu, subtropu valstīs - Indijā, Indonēzijā, Ķīnā, Vjetnamā, Japānā, Jamaikā, Austrālijā, Dienvidamerikā un citur. Ingvera dzimtene nav zināma (par to uzskata Centrālo un Dienvidāziju), mums tas visvairāk asociējas ar vienu no piparkūku garšvielām. Svaiga ingvera miziņa ir bēšā vai gaiši brūnā krāsā, bet vidus - dzeltenīgs, nedaudz šķiedrains. Svaigā veidā ingvers ir maigāks, kaltēts ir spēcīgāks, asāks, koncentrēts.

Skatīts: 920 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

   Sezams- plaši izplatīts pākšaugs, kas aug tropu reģionos. Pārtikā izmanto sezama sēklas, tās ir bagātas ar E vitamīniem un diētiskām šķiedrām. Savukārt sezama eļļa satur polinepiesātinātās taukskābes.

Sēklām ir riekstu garša. Izmanto kulinārijā, pie uzkodām, sakņu ēdieniem, konditorijā – konfekšu garšas uzlabošanai un maizītēm.
Skatīts: 1003 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

   Vaniļa - šis augs pieder pie orhideju dzimtas. Negatavās vaniļas pogaļas ("pākstis”), kas ir pilnīgi bez garšas un smaržas, savu īpatnējo aromātu un tumšbrūno krāsu iegūst pēc žāvēšanas un fermentēšanas. Pākstīs ir līdz 3% vanilīna, kam ir ļoti īpatnēja aromātiska, nedaudz rūgtena smarža.
Pārdošanā parasti ir sintētiskais vanilīns, kā arī vanilīna cukurs.

   Vanilīns ir viena no visplašāk lietotajām maigajām garšvielām. To lieto konditorejas un piena izstrādājumu ražošanā, kā arī dzērienu un liķieru rūpniecībā. Ja vēlas iegūt maigu aromātu un garšu, vanilīnu var pievienot jebkuram ēdienam.

Lietojot vanilīnu, tomēr jāievēro mērenība, jo citādi gaidītās maigās garšas vietā var iegūt rūgtu garšu.

Skatīts: 1350 | Pievienoja: Rausis | Datums: 25.06.2012

Latvijas Reitingi